Een privé-investeerder kenmerkt zich door de beschikbaarheid van kapitaal én kennis: Wise Money


De financiering van je onderneming is een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. Een goede cashflow genereren lijkt een evidente voorwaarde voor een goed draaiend bedrijf, maar daarnaast is het beschikken over voldoende financiële middelen ook nodig als buffer voor onvoorziene omstandigheden of om groei te waarborgen.

“Als onderneming is het belangrijk om je financiële structuur voldoende te optimaliseren. Zo kan het voorzien van een financiële buffer heel nuttig zijn om bijvoorbeeld plotse wijzigingen in betalingstermijnen van leveranciers of klanten op te vangen, of als ‘oorlogskas’ om een overname relatief snel te kunnen financieren”, zegt Filip Lacquet, groepsmanager bedrijfsfinanciering bij PMV, de zelfstandige investeringsmaatschappij die werd opgericht door de Vlaamse overheid.BESTE FINANCIERINGSOPTIE?

Maar wat is dan uiteindelijk de beste keuze voor financiering? Veel hangt af van het plan dat de ondernemer heeft. Als een ondernemer voor een traditionele lening kiest verwateren de aandelen niet, maar gaat de nadien gegenereerde cash deels naar de terugbetaling van de lening en de interest. Indien hij of zij opteert voor een externe kapitaalinvesteerder of mezzaninefinanciering, kan al dat opgehaalde geld en de nadien gegenereerde cashflow volledig dienen voor de financiering van de groei.”

PRIVÉ-INVESTEERDERS: KAPITAAL EN KENNIS

Voor financiering kunnen ondernemers ook hun businessplan voorleggen aan business angels, zeg maar privé-investeerders. “Een ondernemer detecteert doorgaans vrij snel of hij financiering nodig heeft, maar dat is veel minder het geval voor kennis”. Een privé-investeerder kenmerkt zich namelijk door de beschikbaarheid van kapitaal én kenniswise money. Hij of zij zal veel proactiever handelen en kennis delen. Je kunt als ondernemer uiteraard ook extern advies inwinnen, maar dat is vaak betalend en met veel minder betrokkenheid.”

Bij BAN Vlaanderen worden jaarlijks 500 bedrijven behandeld die interesse hebben in financiering door een business angel. “Daarin merken we dat een goede voorbereiding voor zowel de investeerder als de ondernemer van groot belang is. Daarom hebben we met onze Wise Academy een reeks gratis opleidingen gelanceerd”, merkt Reginald Vossen op. Via haar ervaring en medewerkers probeert de organisatie ook steeds de pijnpunten tussen investeerder en ondernemer weg te werken. “Dan denk ik bijvoorbeeld aan de waardering van een bedrijf. Je moet daar de verwachtingen heel duidelijk stellen voor beide partijen. Bovendien zien we aan de kant van de ondernemer ook liever een complementair en multidisciplinair team van ondernemers dan slechts één persoon.”

Lees het het artikel in de Fokus Business Guide bijlage in de Standaard hier.

Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS