Anthony Brenninkmeijer over de WISE Academy


BAN Vlaanderen stelt een gloednieuw online en voor iedereen toegankelijk opleidings-platform ter beschikking van ondernemend Vlaanderen: de WISE Academy.De WISE Academy vertaalt de rol van het netwerk in intelligente modules die alle aspecten van financiering en ondernemerschap omvatten.

Wat is daar zo uniek aan, zult u zeggen? We laten het woord aan Anthony Brenninkmeijer die het afgelopen jaar, dag-in-dag-uit gewerkt heeft om deze online Academy voor jullie te ontwikkelen en uit te rollen. Tijd dus voor een gesprek.  1. Anthony: waarom WISE Academy?De WISE Academy is een learning platform maar ook een naslagwerk voor alle belangrijke aspecten die met het investeren in startende bedrijven te maken hebben. De businesses die ondernemers creëren zijn vaak innovatief, baanbrekend, dynamisch en uniek. In vergelijk is de onderliggende kennis over do’s and dont’s op het gebied van financiering van deze businesses daarentegen eerder stabiel. Zoals velen van mijn collega’s heb ik het geluk gehad mijn expertise over Busienss Angel investeringen in een aantal jaren te kunnen opbouwen. Ik heb in die periode achterafgezien ondanks alle goede intenties en enthousiasme, toch onnodige fouten gemaakt waarvan ik nu zie dat die niet alleen op mij maar ook op de ondernemer en de onderneming een impact hebben.  De bedoeling van de WISE Academie is om op dit specifiek vlak alle nodige kennis uit theorie en ervaring bij elkaar te brengen en zo investeerders en ondernemers in gelijke mate te ondersteunen en hen zo te helpen valkuilen te vermijden en in zijn geheel betere en duurzame onderlinge afspraken te maken. We hebben er dan ook voor gekozen om alle moeite en middelen in te zetten op de kwaliteit van de inhoud en minder op alle mogelijke “spielerei, toeters en bellen”.
  2. Wat en waarom jouw betrokkenheid?Ik heb ooit helemaal alleen een eigen bedrijf opgezet en achteraf weet ik nu te laat dat de samenwerking met Business Angels toen ontzettend nuttig had kunnen zijn.  Ondertussen heb ik veel andere dingen gedaan, maar ik denk dat mijn persoonlijk enthousiasme voor dit vak daar misschien wel is ontstaan. Als Business Angel voel ik mij als een soort ondernemer voor ondernemers. Zelf vind ik ondernemerschap het mooiste wat er in de zakenwereld is. De kans om hierin een rol te kunnen spelen vind ik geweldig.  De WISE Academy is uiteraard voor ondernemers en ook voor Angels. Door hieraan te mogen meewerken, kon ik de kennis uit ons netwerk, uit de theorie en praktijk, in samenwerking met onze knowledge partners, helemaal in hapklare brokken klaarzetten.  Kennis delen is iets dat mij altijd zeer motiveert, en zo kon ik in dit project meteen aan twee passies tegelijkertijd werken.Ik ben ervan overtuigd dat een goede samenwerking tussen investeerders en ondernemers voor het succes van de onderliggende bedrijven van cruciaal belang is.  Gerommel op aandeelhoudersvlak kan vaak zeer negatieve consequenties hebben. Het vertrouwen komt onder druk te staan, de focus ligt dan niet meer 100% waar hij zou moeten zijn, het product, de klant en het bedrijf zijn er dan uiteindelijke ook de dupe van.  Dat is ontzettend jammer en vaak onnodig en vermijdbaar. En daar willen we de ondernemer graag bij helpen.
  3. Wat zijn volgens jou de belangrijkste aandachtspunten voor de business angels en voor ondernemers?Ondernemerschap gaat altijd gepaard met onzekerheid. En investeren eigenlijk ook. Nieuwe zakenrelaties zijn in het begin vaak ook spannend en daardoor is het in zijn geheel, aan het begin van een investeringsfase, vaak even onwennig. Het belangrijkste aandachtspunt voor iedereen is: “doe iets met die onzekerheid”. Je kunt uiteraard nooit alle risico’s vermijden. Hetgeen je desondanks wilt bereiken is vertrouwen. De afspraken rond elke investering (Business en Financiële plannen, Aandeelhoudersovereenkomst,…) zouden een stabiele basis moeten vormen om dit vertrouwen te doen ontstaan en later te doen groeien.  Door ten minste de meest redelijke risico’s te bespreken en mogelijk voorzorgsmaatregelen af te spreken zorg je voor vertrouwen. Daarmee til je het enthousiasme en geloof in een zaak op een volgend niveau voor groei en succes.  Toen ik dit onlangs aan een vriend uitlegde zie hij: “Ja, ja, daar heb je gelijk: hopen doen we alleen op WC”.Als investeren in startende bedrijven vanzelfsprekend was, dan zou iedereen het al lang succesvol doen.  En alhoewel het niet altijd vanzelfsprekend is kan iedereen het zeker wel leren.  Uit ervaring weet ik nu ook dat hoe eerder je het leert hoe beter dit is voor ondernemers, investeerders, werknemers, klanten en leveranciers en uiteindelijk de hele economische samenleving.

Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS