Business Angels Netwerk (BAN) Vlaanderen helpt ViaTim verovering Belgische markt voor te bereiden

Nederlands netwerk van lokale pakjespunten  wil begin 2021 in België van start

Het Nederlandse ViaTim haalt met succes nieuw kapitaal op in Nederland en België en trekt een Belgische Business Angel aan. De strategische stap moet de onderneming voorbereiden op een instap in de Belgische markt. ViaTim maakte in zijn thuismarkt op enkele jaren tijd naam met zijn unieke netwerk van lokale punten bij particulieren waar vervoerders zoals DHL, DPD en vele andere, pakjes kunnen aanleveren en van waaruit deze verder verdeeld worden in de wijk. ViaTim komt voort uit de frustratie dat op het internet bestelde pakketten al te vaak bezorgd worden op een moment dat de ontvanger niet thuis is.

ViaTim werd in 2016 opgericht door ondernemer en CEO Michiel Nieuwkerk. In de onderneming is tot nu toe 1,6M euro geïnvesteerd door diverse partijen en ze is op zoek naar nog 750K euro kapitaal. ViaTim rekent daarbij sterk op de kracht van ondernemersnetwerken zoals BAN Vlaanderen om grote toegevoegde waarde te vinden bij investeerders.

Business Angel en BAN Vlaanderen-lid Thomas Vanagt stapt aan boord van het bedrijf. Vanagt zal de onderneming bijstaan tijdens het voorbereiden van haar lancering op de Belgische markt begin volgend jaar. De Business Angel stelt zijn expertise op het vlak van duurzaam ondernemen ter beschikking.

ViaTim beheert een netwerk van leverpunten gevestigd bij een privépersoon en met flexibele openingstijden. De ontvanger kan dus op weg naar huis van het werk aldaar zijn pakketje ophalen. De ultieme ambitie van ViaTim is ‘Jouw pakket op jouw moment’; om vanuit deze punten ook de pakketten te bezorgen waarbij de ontvanger zelf zal kunnen bepalen hoe laat hij of zij het pakket wil ontvangen.

Zo lost ViaTim de voornaamste kopzorg van de sector op: 40% van de ontvangers is niet thuis wanneer de leverancier aanbelt. Maar de onderneming zorgt ook voor meer duurzaamheid: er hoeven niet meermaals per dag bestelwagens door de wijk te rijden, de uitstoot en de overlast vallen weg. ViaTim is intussen een klinkende naam in Nederland. De onderneming werkt samen met het kruim van de logistieke wereld en heeft als missie om de wijk te verbinden en een sterk sociaal netwerk te faciliteren.

Na vragen van diverse partijen om een gelijkaardig netwerk uit te bouwen in België, ging de onderneming einde 2019 op zoek naar Belgische marktkennis en kwam zo BAN Vlaanderen op het spoor. Oprichter en CEO Michiel Nieuwkerk kon pitchen op een bijeenkomst van het ondernemersplatform, waar zijn bedrijf de aandacht trok van bio-economy ondernemer Thomas Vanagt. In maart tekende de Business Angel een overeenkomst om met kapitaal en raad en daad in ViaTim te stappen.

Thomas Vanagt is een relatief nieuwe Business Angel met een achtergrond in de exacte wetenschappen, en op dit moment CEO van ABSint. Hij stichtte een aantal kleinere bedrijfjes op het raakvlak tussen wetenschap, duurzaamheid en ondernemerschap, en wenst nu startende bedrijven te ondersteunen met kapitaal en kennis: “BAN Vlaanderen zorgt voor een prima selectie en coaching van projecten. Zonder hen was ik nooit in contact gekomen met ViaTim. Dit is de kracht van het netwerk: het gaat voorbij grenzen van sectoren en regio’s om zo ondernemers en investeerders de breedst mogelijke horizon te bieden.”

“De pitch van Michiel Nieuwkerk viel mij op dankzij zijn unieke combinatie van sterk ondernemerschap, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. De aanpak reduceert sterk de dieseluitstoot en de overlast in woonwijken. Mensen zullen steeds meer online bestellen; tientallen passages van bestelwagens dreigen de wijk onleefbaar te maken. Wij hebben becijferd dat ViaTim kan zorgen voor 74% minder afgelegde kilometers en dus minder uitstoot van CO2 en fijn stof in de woonwijk. Het sterk reduceren van het aantal bestelbusjes dat constant start en stopt moet ook de verkeersveiligheid ten goed komen ”

“En dan is er het sociale aspect waarbij ViaTim mensen een doel geeft. Het netwerk stimuleert sociaal contact en verbondenheid. Als investeerder zoek ik niet enkel naar een financiële return, maar kijk ik ook naar bedrijfjes die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. “, aldus Vanagt.

Oprichter en CEO Michiel Nieuwkerk deelt die visie: “Ik droom van de oude wijk waar mensen elkaar ontmoetten bij de bakker en kleine alledaagse problemen zoals een kapotte band of een lekkend kraantje oplosten. Misschien vinden de mensen die onze punten uitbaten een nieuwe baan of besluiten ze om ondernemer te worden. Het netwerk vervult zijn functie: uitwisseling van kansen en mogelijkheden.”

Michiel Nieuwkerk draagt het ondernemers-DNA in zich. Na een succesvolle carrière als manager zag hij eind 2015 zijn kans schoon om zelf een bedrijf uit de grond te stampen. Ook hij benadrukt het belang van ondernemersnetwerken: “Elf investeerders hebben we leren kennen dankzij platforms zoals BAN Vlaanderen. Deze netwerken zijn zonder meer noodzakelijk om vandaag succesvol te ondernemen.”

Over ViaTim  (https://www.viatim.nl/)

Contact:  Michiel Nieuwkerk, oprichter michiel.nieuwkerk@viatim.nl; telefoon: (31) 631758960

Over BAN Vlaanderen (www.ban.be)

BAN Vlaanderen vzw is hét platform waar kapitaalzoekende ondernemers en privé-investeerders elkaar vinden om via kapitaalinbreng en kennisoverdracht deze ondernemers een traject te laten afleggen naar groei en succes. BAN Vlaanderen zet in op hoge kwaliteit en toegevoegde waarde. Onder het motto ‘a Wise Deal with Wise Money’ werd een strategie ontwikkeld die erop gericht is om de slimste synergie te bewerkstelligen tussen expertise, kapitaal en ondernemerschap.

BAN Vlaanderen kan rekenen op de expertise en steun van een bijzonder sterk nationaal en internationaal netwerk van business angels, succesvolle ondernemers en ondernemende financiers. De ultieme doelstelling is steeds om tot de beste overeenkomst te komen tussen onderneming en markt enerzijds en ervaring en expertise van de business angel anderzijds. BAN Vlaanderen telde eind 2019 ruim 200 investerende leden (waaronder ook enkele VC-fondsen) en presenteerde een 100-tal geselecteerde projecten.

Contact: Dhr. Reginald Vossen ; telefoon: +32 11 87 09 11; email: r.vossen@ban.be

Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS