Smart-Crab wil krabbenvisserij een nieuwe dynamiek geven met innovatieve technologie. Drie business angels van Business Angels Netwerk (BAN) Vlaanderen stappen met hun jarenlange ervaring aan boord van de Antwerpse start-up Smart-Crab. Thomas Vanagt, Peter Vandeputte en Jos Simons brengen samen met de oprichters 80K euro vers kapitaal in. Smart-Crab ontwikkelt technologie die de nichemarkt van de krabbenvisserij wereldwijd een flinke duw in de rug zal geven. De gecombineerde expertise en middelen stellen de jonge onderneming in staat naar de markt te trekken en haar commerciële ambities te realiseren.
Smart-Crab BV werd begin vorig jaar opgericht door Bavo Coeman en Bas Bodénan. De jonge ondernemers zagen een opportuniteit in de niche van de krabbenvisserij. Oprichter en business developer Bavo Coeman: ‘Krabben vissen is gevaarlijk en zwaar werk dat lijdt onder krimpende marges en stijgende kosten. Het is al heel lang geweten dat het gebruik van licht tijdens de vangst de opbrengst drastisch kan verhogen. Er bestond tot voor kort nauwelijks wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van lichttechnologie die bestand is tegen zeer grote dieptes waarop krabben gevangen worden, is allerminst evident.’
‘Wij zijn begonnen met de ontwikkeling van een slimme, oplaadbare lichtbatterij die bruikbaar is tot op 120 atmosfeer en aldus geschikt voor visgronden over de hele wereld. De bedoeling is om deze technologie steeds verder te ontwikkelen, ondermeer door het verzamelen van relevante gegevens over water, omgeving, lichtintensiteit, etc.’, aldus Coeman. De ondernemers trokken begin 2020 een eerste keer naar BAN Vlaanderen en werden aangemoedigd om een prototype te ontwikkelen. Dealguide Patrick Van Roey slaagde erin om het contact met geïnteresseerde business angels ondanks de lastige COVID-omstandigheden, warm te houden. Eind december leidde dit tot een overeenkomst.
Thomas Vanagt is marine bioloog en kent de sector; hij is al enkele maanden adviseur bij Smart-Crab. Peter Vandeputte is econoom die zijn sporen verdiende in industriële veiligheid en IT; als business angel investeerde hij inmiddels in een 40-tal participaties. Jos Simons is oprichter en bedrijfsleider van Simex NV, dat elektronische apparatuur onderhoudt en herstelt. Hij heeft de laatste jaren als lid van BAN Vlaanderen geïnvesteerd in een 10-tal start-ups. ‘BAN Vlaanderen is van onschatbare waarde gebleken. Het is niet evident om investeerders te doen inzien wat onze technologie kan. Het BAN-netwerk bestaat uit dynamische en ervaren business angels die wel degelijk het belang begrijpen voor de hele sector. Dat we dit rond gekregen hebben in deze uitdagende tijden is een opsteker voor onze technologie, maar tegelijk ook voor de flexibiliteit van BAN Vlaanderen’, voegt Coeman toe.
De krabbenvisserij staat wereldwijd voor dezelfde uitdagingen en Smart-Crab kijkt dus naar een wereldwijde markt. De onderneming zal de middelen nu aanwenden om de technologie rijp te maken voor commercialisering op grote schaal. Naast de instap van de business angels, kan Smart-Crab rekenen op andere vormen van steun voor ondernemerschap. Zo werd het bedrijf geselecteerd voor IusStart van KULeuven en kon het genieten van een ‘starterspakket internationalisering’ van Flanders Investment and Trade.
Over Smart-Crab (www.smart-crab.com)
Contact: Bavo Coeman, Co-founder
telefoon: +32 497 35 60 75
e-mail: bavo@smart-crab.com
Over BAN Vlaanderen (www.ban.be)
BAN Vlaanderen vzw is hét platform waar kapitaalzoekende ondernemers en privé-investeerders elkaar vinden om via kapitaalinbreng en kennisoverdracht deze ondernemers een traject te laten afleggen naar groei en succes. BAN Vlaanderen zet in op hoge kwaliteit en toegevoegde waarde. Onder het motto ‘a Wise Deal with Wise Money’ werd een strategie ontwikkeld die erop gericht is om de slimste synergie te bewerkstelligen tussen expertise, kapitaal en ondernemerschap.
BAN Vlaanderen kan rekenen op de expertise en steun van een bijzonder sterk nationaal en internationaal netwerk van business angels, succesvolle ondernemers en ondernemende financiers. De ultieme doelstelling is steeds om tot de beste overeenkomst te komen tussen onderneming en markt enerzijds en ervaring en expertise van de business angel anderzijds. BAN Vlaanderen telde eind 2019 ruim 200 investerende leden (waaronder ook enkele VC-fondsen) en presenteerde een 100-tal geselecteerde projecten.