VITO spin-off Enperas verwelkomt acht business angels


Jonge onderneming en VITO spin-off Enperas helpt de bouwsector om sneller hernieuwbaar te produceren en te bouwen. Een syndicaat van acht business angels van BAN Vlaanderen stappen aan boord. Enperas ontstond uit een project van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek om het complexe en tijdrovende creatieproces van Environmental Product Declaration (EPD) documenten te digitaliseren. De business angels brengen naast 400K EUR kapitaal ook en vooral hun complementaire ondernemerservaring en netwerken mee naar de jonge onderneming. Enperas is hierdoor klaar om naar de markt te trekken met zijn hoogwaardige technologie en adviesverlening.

Om over het duurzame karakter van een product te communiceren dien je volgens de Belgische wet  sinds 2014 een EPD te kunnen voorleggen. Zo’n EPD omvat een levenscyclusanalyse (LCA) en een beoordeling van de ecologische voetafdruk van een product. Het legt een flinke last op de schouders van fabrikanten.

Enperas levert software en advies die dit proces grotendeels automatiseren en een complete inschatting mogelijk maken van de impact van gekozen materialen en technologie. De onderneming helpt dus de hele bouwsector om veel sneller waardevolle informatie beschikbaar te maken en draagt aldus bij het ontwikkelen van duurzame projecten en activiteiten.

Patrick Van Roey, dealguide van BAN Vlaanderen: ‘De acht investeerders brengen naast kapitaal ook en vooral hun kennis en expertise op het vlak van finance, IT en duurzame ontwikkeling mee naar Enperas. Ze leggen aldus een stevige basis voor de uitbouw van de onderneming. Dit is een uitstekend voorbeeld van het Smart Money principe dat BAN Vlaanderen al jaren hanteert: kapitaal wordt ondersteund door echte expertise in zakendoen en ondernemen. Het is de sleutel tot het succes voor starters en groeiers.’

Dankzij de inspanningen van Enperas, kan de hele sector sneller de omschakeling maken naar duurzaam produceren en ondernemen. De industrie kan via de software tool duurzame investeringen afwegen tegen een lagere ecologische voetafdruk van zijn geproduceerde materialen.

Een architect, aannemer of bouwheer die duurzame materialen of grondstoffen wil gebruiken, raadpleegt de EPD en vindt zo relevante gegevens over de impact op milieu, klimaat en gezondheid. Hij vindt ook relevante gegevens over water- en energieverbruik, emissies en afval.Over Enperas (www.enperas.be)

Contact: Luc Plancke

e-mail: luc@enperas.be

Via de persdienst van VITO

Désirée de Poot

mob: +32 475 45 70 10

Over BAN Vlaanderen (www.ban.be)

BAN Vlaanderen vzw is hét platform waar kapitaalzoekende ondernemers en privé-investeerders elkaar vinden om via kapitaalinbreng en kennisoverdracht deze ondernemers een traject te laten afleggen naar groei en succes. BAN Vlaanderen zet in op hoge kwaliteit en toegevoegde waarde. Onder het motto ‘a Wise Deal with Wise Money’ werd een strategie ontwikkeld die erop gericht is om de slimste synergie te bewerkstelligen tussen expertise, kapitaal en ondernemerschap.

BAN Vlaanderen kan rekenen op de expertise en steun van een bijzonder sterk nationaal en internationaal netwerk van business angels, succesvolle ondernemers en ondernemende financiers. De ultieme doelstelling is steeds om tot de beste overeenkomst te komen tussen onderneming en markt enerzijds en ervaring en expertise van de business angel anderzijds. BAN Vlaanderen telde eind 2020 ruim 200 investerende leden (waaronder ook enkele VC-fondsen) en presenteerde een 100-tal geselecteerde projecten.

Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS