Testimonial Lieven Stas: de rol van dealguide is neutraler


Een kleine tijd van zijn professionele activiteiten maar inmiddels toch al 10 jaar wijdt Lieven Stas aan dealguiding binnen BAN Vlaanderen. Er zijn enkele zaken die hij waarneemt bij de ondernemers waardoor de insteek van dealguiding compleet getransformeerd is.

De ondernemer

Gemiddeld genomen zijn jonger. Het student-ondernemerschap wordt enorm gepromoot en dat werpt zijn vruchten af. Het maakt dat ze assertiever en beter geïnformeerd zijn door een sterk ingebed ecosysteem voor ondernemerschap. We merken zelf ook de toegevoegde waarde van ons opleidingsplatform: de WISE Academy. Hier kan je gratis toegang krijgen tot het opleidingsplatform en inzage in alles wat van belang is om een investeringspitch tot een goed einde te inbrengen. Toch is het met al die kennis niet ongewoon dat ondernemers zich laten begeleiden door derden. De accountant, overname-adviseur of advocaat die mee aan de onderhandelingstafel schuift, is tegenwoordig geen uitzondering meer. En ondernemers hebben vandaag toegang tot een mix van financiers. Dat maakt dat het gemakkelijker is en sneller gaat om funding te vinden.

Ook in het dealguiding proces vertaalt de evolutie van de ondernemer zich in verandering van de opdracht van: het actief sturen naar een deal tot eerder het faciliteren van een deal. Vroeger was de coördinator trouwens ook dealguide. Vandaag is een coördinator, het aanspreekpunt en de ideale gids om een ondernemer voor te bereiden op het dealguidingproces. Waar voorheen strikt genomen wat minder partijen betrokken waren binnen een wise deal, loopt het proces vandaag dus iets trager. Business angels investeren bij voorkeur in syndicaat. En denk gemiddeld aan 3 tot 6 maanden alvorens het hele dealguiding proces doorlopen is, waarbij 3 maanden eerder de uitzondering dan de regel is.

Lieven Stas: De rol van de dealguide is neutraler. Ondernemers en business angels moeten elkaar zelf vinden in de deal.

De dealguide

Maar als uitstekende kanttekening hoort hier een professionelere upgrade bij van het hele proces. De rol van de dealguide is neutraler. Hij verleent advies, zowel op vraag van de business angel als de ondernemer. De partijen moeten elkaar zelf vinden in de deal. Kwestie dat de business angel(s) en de ondernemer(s) elkaar op een natuurlijke wijze en vaak op eigen initiatief tegemoetkomen binnen het hele traject. Dat maakt dat de dealguide een zeer breed pallet aan ervaring en kennis nodig heeft. Businessplannen uitspitten, waarderingen, financieringsmogelijkheden, onderhandeling, juridische kennis in kader van term sheets. Deze laatste wordt binnen BAN Vlaanderen standaard aangeboden binnen het traject naar de ultieme wise deal! Ook toe aan een volgende stap als ondernemer of business angel? De dealguide zal je doorheen het hele proces begeleiden.

Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS