BAN Vlaanderen lanceert Angelwise met fondsgrootte van 19,5 miljoen euro


Hasselt, 17 december 2021 – Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen), Angelwise Beheer en de kerninvesteerders Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en het Centrum voor Ondersteuning van digitale Innovatie (COI), zijn erin geslaagd een nieuw en ambitieus fonds te creëren dat business angels in staat zal stellen om samen met institutionele investeerders te participeren in meer en grotere investeringsprojecten: ‘Angelwise - the Flanders Angels Fund’. Het fonds krijgt een startkapitaal van 19,5 miljoen euro, afkomstig van 88 investeerders waaronder 84 business angels. Het fonds zal voornamelijk maar niet exclusief mikken op investeringen in ICT-starters en -groeiers in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het gaat om het derde en tevens grootste fonds dat BAN Vlaanderen tot nu toe opzette.

Het onafhankelijk beheer zal gebeuren door Angelwise Beheer, vertegenwoordigd door Marc Mommaerts en Jan Vorstermans.  BAN Vlaanderen is, naast de vertegenwoordigers van Angelwise Beheer, PMV en COI, sterk vertegenwoordigd in de raad van bestuur van het fonds: Reginald Vossen (algemeen directeur BAN Vlaanderen) is aangesteld als voorzitter, terwijl Cynthia Verswijvel-Cornelissen (voorzitster BAN Vlaanderen) en Rik Duyck als bestuurder namens de investerende business angels zullen zetelen.

Reginald Vossen, voorzitter Angelwise: “Het fonds past in een strategische visie van BAN Vlaanderen; we hebben vanuit BAN Vlaanderen een substantieel co-investeringsfonds willen opzetten om angel-backed bedrijven duurzaam naar groei toe te ondersteunen. Door de doorgedreven vervolginvesteringen die het fonds kan doen (tot ca. 3 miljoen EURO per bedrijf) verhinderen we dat deze bedrijven in hun groei in een second equity gap terecht komen, en boosten wij hun snelheid en groeikansen”. Het fonds van 19,5 miljoen euro vertegenwoordigt de grootste groep business angels die ooit voor een business angels fonds ingetekend heeft in België. 

Het fonds past in een strategische visie van BAN Vlaanderen om angel-backed bedrijven duurzaam naar groei toe te ondersteunen.

Reginald Vossen, voorzitter Angelwise


“PMV is verheugd over de succesvolle fondsenwerving van Angelwise. Door haar specifieke doelgroep en investeringsstrategie wist BAN Vlaanderen reeds twee keer een uniek fonds in de markt te zetten. Vandaar dat we voor dit derde business angels fonds met professioneel beheer ons engagement opnieuw hebben uitgesproken als kerninvesteerder,” aldus Jan Alexander, Hoofd PMV Fondsinvesteringen. 

Hedwig Vergeylen voor COI, treedt bij: “De focus van Angelwise is een perfecte match met de doelstellingen van COI om jonge innovatieve bedrijven (financiële) ondersteuning te geven tijdens hun groeiproces. Om deze reden leveren wij graag onze bijdrage als kerninvesteerder.”

De ambitie van het fonds is om de volgende 5 à 6 jaar samen met business angels te investeren in een 20-tal bedrijven, waarbij de focus ligt op snelgroeiende ondernemingen. Na die fase wil het fonds nog 4 à 5 jaar vervolginvesteringen kunnen doen, mogelijk tot aan de exit. De nadruk van de  deal flow zal liggen op investeringen in zuivere ICT-ondernemingen en in bedrijven uit alle overige sectoren mits een digitale link. 

Marc Mommaerts en Jan Vorstermans vatten de ambitie van de Beheerder samen: “Wij kijken er naar uit om vanuit Angelwise jonge bedrijven maximaal te ondersteunen om ze naar een volgende fase in hun groei te begeleiden. Onze jarenlange ervaring en de samenwerking met business angels zullen hierbij een belangrijke en positieve factor zijn. We zijn niet enkel op zoek naar de volgende Vlaamse unicorn, maar willen ook bouwen aan een ecosysteem van bedrijven die de digitale transformatie van de maatschappij mee kunnen realiseren.”

“Angelwise kan in bedrijven instappen vanaf 100.000 euro en beschikt over de mogelijkheid om tijdens vervolgrondes te investeren voor een totaal van 3 miljoen euro per dossier. Het helpt bedrijven in hun groei tot scale-up en gaat ook op zoek naar financiers die, samen met het fonds, verder de groei kunnen ondersteunen. 

“Er zijn de laatste jaren heel wat fondsen voor scale-up financiering bijgekomen maar veel minder voor early-stage financiering. Wij helpen bedrijven naar een hoger niveau; onze geografische scope is Vlaanderen en een stuk de omringende regio’s. Daarnaast willen we met het fonds ook investeren in bedrijven in Brussel en Wallonië en hen zo toegang geven tot ons Vlaams netwerk. Naast de oprichting van dit fonds, hebben we binnen BAN Vlaanderen het aantal leden tijdens COVID enorm zien stijgen. Mensen zoeken actief naar dossiers om in te investeren, en voortaan kan dat dus samen met Angelwise” aldus nog Reginald Vossen. Over BAN Vlaanderen (www.ban.be)

Business Angels Netwerk Vlaanderen vzw brengt ondernemers en investeerders samen, bereidt hen voor op kapitaalfinanciering en zorgt steeds voor een persoonlijke begeleiding. Bij uitstek dus hét platform waar investeerders en ondernemers elkaar in optimale omstandigheden vinden.

#banstaatklaar voor groei en succes van ondernemers en privé-investeerders, de business angels. Met meer dan 200 manjaren expertise binnen het core-team, (exclusief de expertise van de business angels in het netwerk die in jaartallen quasi niet uit te drukken valt), is BAN Vlaanderen al bijna 25 jaar marktleider in privaat early stage risicokapitaal in België. Met 433 deals op de teller, maakt BAN Vlaanderen het motto ‘WISE MONEY LEADS TO GREAT DEALS’ iedere dag opnieuw waar. De persoonlijke begeleiding van alle partijen is hierbij leidend!

Bezoek onze WISE Academy op https://www.ban.be/wise-academy/

Contact: Reginald Vossen; telefoon: +32 11 87 09 11; email: r.vossen@ban.be

Over PMV (www.pmv.eu)

PMV is een investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam door middel van kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseren zij met en voor de overheid, in samenwerking met diverse partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1,4 miljard euro in beheer.

Over COI (www.coi.be)

COI (Centrum voor Ondersteuning van digitale Innovatie) is een denkgroep met volgende doelstelling: het ondersteunen van ondernemerschap en initiatieven die innovatief en maatschappelijk relevant zijn bij de uitbouw van de informatiemaatschappij. De projecten dienen zich bij voorkeur in te schrijven in de doelstellingen op lange termijn van de Vlaamse publieke sector. Ze doen bij voorkeur beroep op de verscheidene aspecten en domeinen van digitalisering. 

Over Angelwise Beheer (www.angelwise.be)

Angelwise Beheer is de vennootschap opgericht voor het beheer van Angelwise, en is in handen van de twee fondsmanagers Marc Mommaerts en Jan Vorstermans.  Zij zal instaan voor het dagelijks management van Angelwise, en voor de (des-) investeringen van het fonds.  Zij zullen voor dit laatste bijgestaan worden door een investeringscomité waarin ook 4 business angels zetelen.

Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS