BAN Flanders helpt cleantech pionier Octave


BAN Flanders helpt cleantech pionier verder te groeien in de markt voor energieopslag. Deze BA-investering in innovatie en duurzame ontwikkeling illustreert perfect de nieuwe en internationale koers van het ondernemersnetwerk. Octave, een cleantech bedrijf gespecialiseerd in circulaire batterijen, biedt een oplossing aan B2B klanten die hun productie en gebruik van hernieuwbare energie willen optimaliseren.

In totaal wordt er 2 miljoen EUR seed capital in de onderneming geïnvesteerd. Tot de investeerders behoort onder meer U2P Group, een groep geleid door serial entrepreneur en BAN Flanders lid Ismaël Ben-Al-Lal.

Octave ontwikkelt een circulaire oplossing voor energieopslag door gebruikte batterijen uit elektrische voertuigen om te bouwen tot een kwalitatief en betrouwbaar opslagsysteem. De door Octave ontwikkelde ‘battery cloud’ verzamelt en analyseert een uitgebreide relevante dataset van de batterijcellen en beheert het systeem. Zo wordt het op een intelligente manier aangestuurd en kan er ook tijdig onderhoud worden uitgevoerd. Octave kan via zijn ‘battery swapping service’ een garantie bieden die nieuwe batterijsystemen evenaart of zelfs overtreft.

Octave richt zich op KMO’s en industriële sites met een lokale productie van hernieuwbare energie en elektrische laadinfrastructuur. De oplossing kan hier ingezet worden om het surplus aan hernieuwbare energie op te slaan en in te zetten bij piekgebruik, of om overschotten te verkopen wanneer de tarieven het hoogst staan.

CEO Maxime Snick: Er is grote nood aan flexibiliteit in het energiesysteem. Batterijen zijn hiervoor de ideale technologie. In plaats van met schaarse materialen nieuwe batterijen te laten produceren in Oost-Azië, hergebruiken we batterijen uit elektrische voertuigen. Deze batterijen hebben typisch nog 80% bruikbare capaciteit over en kunnen dus perfect een tweede leven krijgen in minder veeleisende toepassingen zoals het opslaan van hernieuwbare energie of het ondersteunen van het elektriciteitsnet.

Wij willen van circulaire batterijen dan ook de standaard maken voor dit type toepassingen.

Maxime Snick, CEO Octave


Octave is het initiatief van drie ingenieurs die tijdens de snelle opgang van elektrische mobiliteit in het stadsbeeld het enorme potentieel inzagen van het hergebruiken van batterijen uit elektrische voertuigen. Op 10 april 2020 gaat de onderneming formeel van start en krijgt al snel de ondersteuning van de KBC Startup Incubator. Even later wint Octave een eerste subsidie van Innoviris en eind 2021 volgt een selectie voor het Imec.istart acceleratorprogramma. 

Octave heeft begin juni een seed funding-ronde afgerond met steun van het Europese EIC accelerator programma, het imec.istart programma en een reeks Belgische top-investeerders waaronder SPDG ventures, het family office van de familie Périer-D’Ieteren, de U2P groep en het SimpliCity impact fonds. 

Maxime Snick: “Via BAN Flanders kwamen we in contact met U2P Group die een duurzaam ecosysteem van bedrijven uitbouwt die de energietransitie faciliteren en versnellen. Op een BAN Flanders event kwamen we ook Luc Sterckx opnieuw tegen – professor aan de KU Leuven en oud-docent van ons. Luc is voorzitter van Febeliec, voormalig CEO van Luminus en een zwaargewicht in de energiesector. Hij zal in onze Raad van Bestuur zetelen als onafhankelijk voorzitter.”

“BAN Flanders zorgt voor een gestructureerde en overzichtelijke interface. Dat is voor ons én voor heel wat business angels veel efficiënter dan individuele contacten. BAN Flanders begrijpt technologiestarters prima en dat is een zegen voor ondernemingen zoals de onze,” zegt Snick.

De fondsen zullen ingezet worden om Octave’s technologie verder te ontwikkelen en om zo snel mogelijk op grote schaal te kunnen demonstreren in een operationele omgeving. Op deze manier kan kostbare data verzameld worden om de slimme algoritmes verder te optimaliseren.

Octave installeert rond de tijd van dit nieuwsbericht zijn eerste site. Het is goed op weg om voor het einde van het jaar meer dan de 10 verwachte middelgrote systemen te verkopen, vandaar de sterke focus op marketing en rekrutering. Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS