BAN Flanders faciliteert instap business angels in Effitrax


BAN Flanders heeft een overeenkomst mogelijk gemaakt tussen drie van zijn leden-angels en de jonge Belgische starter Effitrax. Met dit kapitaal en hun ondernemersexpertise beogen ze het telemetrisch datasysteem naar de wereldwijde markt te brengen. De angels stappen aan boord met een totaal van 125K EUR en zullen het team van Effitrax bijstaan met hun jarenlange ervaring als ondernemer en hun netwerk. Een Belgische investeerder breng nog 500K EUR in.

Effitrax ontwikkelt telemetriesystemen voor het destilleren van informatie uit industriële-voertuigenparken. De dienstverlening vult een lacune in de markt; talloze ondernemingen kampen met een acute behoefte aan degelijke informatie om het beheer van hun parken te stroomlijnen. Het verse kapitaal zal dan ook ingezet worden om de markt te veroveren.

Effitrax is een grensoverschrijdend initiatief van de Belgische ondernemer en manager Bernard Berkein en de Franse telemetrie-expert Jean-Paul Daveau. Ze kwamen in 2016 in contact en stelden vast dat de behoefte in de markt meer dan groot genoeg was om van start te gaan.

Bernard Berkein: “Fabrikanten van industriële chassis genereren elk hun eigen gesloten data (motoren, remmen en transmissie). Het is verre van evident om alle bronnen en formaten tot bruikbare informatie te kneden – tal van implementaties in het nabije verleden zijn dan ook mislukt. Dat is waar wij op de proppen komen: dankzij onze decennia expertise op het vlak van telemetrie en dataverwerking, zijn wij wel degelijk in staat om waardevolle gegevens te destilleren uit deze heterogene poel.” 

Effitrax mikt met zijn technologie op ondernemingen die voertuigenparken beheren. Het gaat om huisvuilophaling en -verwerking, schoonmaken van openbare ruimte, maar ook om openbaar vervoer per bus of tram. Typische uitdagingen voor deze sector zijn periodiek onderhoud, depannage, veiligheid en uitwisseling van gegevens met overheden. 

'Wij werken via een SaaS-model, een dienst die via het internet beschikbaar is. In elk voertuig komt één box en de klant neemt per voertuig een abonnement. De box – onze Efficube, vormt de ogen en oren; hij verzamelt en verwerkt data uit alle bronnen en stuurt ze naar de cloud. Op die manier krijgt het beheer van het voertuigenpark alle relevante informatie op tijd en op de juiste plek,” aldus Berkein.

De informatie wordt verder gekruist met systemen voor vlootbeheer, eco-driving, diagnose en vele andere. Volgens Effitrax is de installatie is niet complexer dan die van een autoradio; de efficiëntie die hieruit voortvloeit zorgt wel voor een forse besparing.

De onderneming ging van start en groeide door middel van Friends & Families–kapitaal, verhoogde dat een paar keer met steeds 500K EUR door onder meer de inbreng van business angels en het eigen management. In deze derde ronde (700K EUR) werd ook kapitaal aangetrokken van drie business angels-leden van BAN Flanders. 

“De instap van de angels is opmerkelijk vlot verlopen tussen februari en nu. De organisatie heeft voor ons online pitches gefaciliteerd en contacten begeleidt die in mei tot een overeenkomst geleid hebben. Het gaat met name om Christiaan Thomas, Walter Luyten en Rik Duyck die samen 125K EUR inbrengen."

BAN Flanders speelt zijn rol als bemiddelaar voortreffelijk. Het kent de behoefte van jonge startups, denkt internationaal en begrijpt het belang van technologie.

Bernard Berkein, CEO Effitrax


Opmerkelijk is dat Effitrax vanaf het prille begin meteen omzet heeft gegenereerd door bij klanten de installed base van andere leveranciers te onderhouden en te optimaliseren. Berkein: “Deze ondernemingen zijn simpelweg verplicht om data te beheren. Er is veel vraag maar helaas ook achterdocht: andere aanbieders hebben ettelijke keren beloofd werkende oplossingen te leveren maar zijn daar nooit in geslaagd. Daarom vatten wij elk traject aan met een pilot die moet aantonen dat ons systeem het wel degelijk doet.” 

Het SaaS-model vergt substantiële prefinanciering en ergo grotere kapitaalsverhoging. Het totale kapitaal van vandaag – ten belope van 1,7MIO EUR – moet het mogelijk maken om de onderneming het momentum te verlenen om haar grote ambitie waar te maken. Het onderstreept de waarde en de rol van kleinere maar zeer ervaren ondernemers-investeerders die kennis en expertise ter beschikking stellen van een starter. 

Effitrax heeft vandaag projecten lopen in Frankrijk, België en Nederland, maar de horizon wenkt; het wil actief worden in heel Europa en een bruggenhoofd veroveren op het Amerikaanse en het Aziatische continent. Het gaat om een grote potentiële markt: in West-Europa alleen gaat het om 2,7 miljoen industriële voertuigen en 30 miljoen lichte commerciële voertuigen waarvan de jonge onderneming 15% willen veroveren. 


Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS