Healthtech starter Venous Stent doorloopt succesvol de eerste test van doorbraaktechnologie voor de behandeling van Deep Vein Thrombosis. Hierdoor komen vijf ondernemers en leden van BAN Flanders hun deel van een toegezegde tweede schijf kapitaal in de Nederlandse healthtech starter Venous Stent. De vijf angels stapten in december 2021 samen met Nederlandse investeerders voor een totaal van 275K euro in de onderneming. Toen werd vastgelegd dat er een tweede schijf zou volgen bij gunstige testresultaten.
Deze zijn er vandaag en 367K euro is aan het kapitaal van de jonge onderneming toegevoegd. Alle investeerders nemen deel - een aantal hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt hun participatie groter te maken dan de toegezegde bedragen. Het extra kapitaal biedt de start-up blijvend momentum om het verdere en steeds complexere testtraject te vervolledigen.
Venous Stent ontwikkelt een nieuw type stent dat de gevolgen van Deep Vein Thrombosis (DVT) efficiënt voorkomt. Een DVT is een bloedklonter in een ader die de ader kan beschadigen een stent is een buisje dat de ader weer openzet. Zo'n 25% van de patiënten ervaren nare nevenwerkingen na de inbreng van een klassieke stent.
De nieuwe stent volgt perfect de vorm van de ader en wordt beter opgenomen door de aderwand. Zo verloopt het herstelproces voorspoedig en verdwijnen de meeste gevolgsymptomen van de DVT.
CEO Jeroen Kodde: “Wij hebben zopas proeven op schapen succesvol afgerond. Stents werden ingeplant in de aders om vast te stellen of ze geen schade berokkenen en wel degelijk hun taak vervullen. Dat blijkt op overtuigende manier het geval. We hadden gerekend op een termijn van 26 weken om de stent te laten opnemen en te integreren in het weefsel. We zagen evenwel al na de helft van die termijn een sterke aangroei van gezond weefsel en een complete integratie na 24 weken. De bijwerkingen zijn laag, beheersbaar en vereisen aanzienlijk minder bijkomende zorg.”
De gunstige resultaten leiden nu tot uitbetaling van de beloofde tweede schijf ter waarde van 367K euro, waarbij alle bestaande investeerders deelnemen en een aantal die besloten hebben extra bedragen bij te storten – hoger dan afgesproken.
Jeroen Kodde licht de verdere plannen toe: “Op basis van de resultaten en data, verfijnen we nu het klinisch ontwikkelingsplan. Het spreekt voor zich dat we door moeten naar de First Human Studies waarbij we 15 à 20 patiënten zullen verzoeken proefpersoon te worden. Daartoe moet onze technologie een uithoudingstest ondergaan en dienen we toestemming krijgen van de medisch-ethische commissie.”
De stent blijft het hele verdere leven van de patiënt in de aderwand en het spreekt voor zich dat dit zware eisen stelt aan de technologie. Venous Stent gaat niet over één nacht ijs en rekent erop om begin van het 2e kwartaal van 2023, de technologie aan te kunnen brengen in menselijke patiënten.
“Tegen die tijd zullen we nood hebben aan meer en grotere kapitaalsinjecties. Daarom plannen we nu al vervolgfinanciering waarbij we verder kijken dan business angel- kapitaal en fondsen. Maar we zouden vandaag niet staan waar we nu staan zonder hun inbreng,” aldus Kodde.
BAN Flanders speelde al in een vroege fase een belangrijke rol in Venous Stent. Het ondernemersnetwerk werkte samen met andere organisaties en fondsen in België en Nederland om de starter juridisch en bedrijfseconomisch te adviseren en in contact te brengen met business angels.