7 krijtlijnen van BAN Flanders voor 2023


Business angels zijn momenteel de voornaamste investeerders in de vroegste stadia van ondernemingen, zo blijkt uit recente Europese statistieken. Individuele angel-investeringen blijven echt nodig als gangmaker van nieuwe deals, omdat de investeringsfondsen – die aan belang winnen – niet geneigd zijn in te stappen in kleinere dossiers en starters. Onze rol als business angels kan overigens nog verder aan belang winnen, want het snel veranderend economische landschap opent tal van opportuniteiten.

“De oorlog in Oekraïne heeft de energietransitie een boost gegeven. Beveiligingstechnologie, informatie en AI winnen aan belang. De hoge inflatie weegt op de Europese economie die zich weerbaar toont en blijft groeien. Dat is een klimaat waarin innovatieve jonge bedrijven als paddenstoelen uit de grond schieten en waar enorme kansen liggen voor business angels,” aldus Reginald Vossen, CEO van BAN Flanders.

Drie cruciale sectoren

Volgens het media-platform The Recursive tekenen zich voor business angels drie cruciale sectoren af: fintech, health tech en bedrijfssoftware.  BA-investeringen kenden de voorbije jaren mede daardoor een enorme boost. Investeringen door business angels zijn met 1.45 miljard euro goed voor 49% van de totale markt de vroege-stadium investeringen. Het aantal Europese Angel investeerders is toegenomen met 22% tot 39.410.

Al deze pioniers-investeerders moeten in 2023 terdege rekening houden met volgende uitdagingen:

1.      We zien dat het belang van fondsen in de markt van angel-investeringen snel toeneemt. Tegelijk evenwel bestaat het gevaar dat business angels door fondsdeelnames minder directe investeringen gaan doen. Individuele angel-investeringen blijven dus nodig.

2.      Aandacht voor vrouwelijke business angels: we stellen vast dat het vrouwelijk investeerderschap nog altijd achterophinkt in Vlaanderen. We benaderen dit met de nodige aandacht via het Wise Women traject.

3.      Lead angels worden cruciaal: BAN Flanders wil het belang van ‘lead angels’ benadrukken, die in de due diligence fase het voortouw nemen. BAN Flanders voorziet daarom in 2023 een programma om zulke lead angels te identificeren en aan

te moedigen.

4.      Internationalisering staat helemaal bovenaan de agenda. Vorig jaar evolueerde BAN Vlaanderen naar BAN Flanders om zo zijn internationale oriëntatie te benadrukken.

5.      Een enorme groei op het vlak van investeringen doorbraaktechnologieën. Opvallend

vorig jaar, was dat BAN Flanders nog versnelling opmerkte qua investeringen in AI, cybersecurity en gaming.

6.      Impact Investing – ondernemen en investeren met een impact op duurzaamheid is een conditio sine qua non geworden. Duurzaamheid dwingt ondernemingen om hun missie en visie te herbekijken. BAN Flanders buigt zich in de eerste maanden van 2023 over een eigen duurzaamheidscharter.

7.      Sectorgericht investeren: de grote impact en maatschappelijke relevantie van deze nieuwe trends, noopt investeerders er toe te denken in functie van een duidelijker gedefinieerd investeringsdomein. Venture capitalists hebben zich deze sectorgerichte aanpak al eerder eigen gemaakt. Het is nu tijd dat ook early stage investors zich specialiseren.

Uitdagingen omzetten in groei-momentum

Angel-investeringen zijn inderdaad de sleutel tot globale economische verandering en vernieuwing. Als leading angel netwerk in België willen wij de handschoen opnemen om deze uitdagingen via investeringen om te zetten in een groei-momentum.

Reginald Vossen, CEO BAN Flanders


Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS