GUBERNA: wat zijn de juridische must-do’s bij de oprichting van een startup?


Elke startup moet het vennootschapsrecht respecteren en een welbepaalde juridische structuur gekozen hebben. Dat kan een nv, een bv of nog iets anders zijn. De nog kleine omvang van je startup biedt geen enkel excuus voor afwijkingen of het naast zich neerleggen van wettelijke regels. 

Daarom deze checklist met 10 cruciale tips voor stichtende aandeelhouders:

1.       Zoek niet alles zelf uit. Doe vooraf een beroep op een (externe) specialist op het vlak van ondernemingsrecht, boekhouding en financiële rapportering.

2.       Informeer u goed over de verschillen en de mogelijkheden van een naamloze vennootschap (nv) en een besloten vennootschap (bv). Overweeg  eventueel ook een coöperatieve vennootschap, een vennootschap onder firma, een commanditaire vennootschap of een maatschap.

3.       Kies vervolgens de voor jou meest aangewezen juridische structuur ( het is duur en lastig om dat nadien nog te moeten veranderen).

4.       Organiseer u er op om altijd alle wettelijke verplichtingen en sectorale regels te kunnen naleven.

5.       Bepaal duidelijk wie de vennootschap wettelijk mag en kan vertegenwoordigen.

6.       Definieer de rechten van de (soorten) aandeelhouders:  maak basisafspraken over toekomstige kapitaalverhogingen, hun vertegenwoordiging in het bestuur en de rapportering.

7.       Besteed van meet af aan aandacht aan een aandeelhoudersovereenkomst als je met twee of meer stichters bent.

8.       Maak daarin duidelijke afspraken voor het geval één van de stichtende aandeelhouders zou willen uitstappen. (Dat wordt te vaak over het hoofd gezien!)

9.       Respecteer de regels in verband met de jaarlijkse algemene vergadering, de alarmbelprocedure, het UBO-register, de bevoegdheidsdelegatie en dergelijke.

10.  Zorg ervoor dat je juridische wijzigingen tijdig laat publiceren in het Belgisch Staatsblad: dat is meer dan enkel de bestuurdersbenoemingen.

Dankzij deze tien tips uit het Acco-boek “Corporate Governance in startups” van business angel en BAN-lid Luc Sterckx elimineer je meteen heel wat risico’s! Dit boek schenkt BAN Flanders bovendien aan alle nieuw aangesloten leden-angels. Verplichte literatuur uiteraard.

Meer hierover op de GUBERNA website Start-up & Scaleup | GUBERNA

Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS