BA Academy: Leading Angels to Success


Oh what a day! GUBERNA was met Sandra Gobert als keynote van de partij op de jaarlijkse Business Angel Academy van befriended organisation BAN Flanders. Een dag in het teken van Leading Angels die de aandacht vestigt op ‘people with skin in the game’. Want zonder angels en ondernemers die leiderschap tonen, kunnen start-ups en scale-ups in geen geval succesvolle kapitaalrondes closen. Met een BAN Flanders’ dealguide aan hun zijde, kunnen toekomstige early stage kapitaalzoekers en investeerders, berekende deals closen. Waar onze organisaties elkaar vinden, vormt duurzame bedrijfsvoering de rode draad. Bij BAN Flanders via berekend risicokapitaal en flink wat wise money. Bij GUBERNA met deugdelijk bestuur van bij de prille (op)start van start-ups en scale-ups.

BAN Flanders is een Business Angels Netwerk (BAN) met +220 leden, dat opportuniteiten creëert voor ondernemers en private investeerders, de zogenaamde business angels. En dat is nodig want het investerings- en ondernemerslandschap verandert voortdurend. Ondanks negatieve geluiden, blijven we positief onze missie tot meer en beter ondernemerschap uitdragen. Dat werd recent nog maar eens bevestigd via een nieuw erkend subsidiebesluit dat de aandacht vestigt op een duurzaam en slim Vlaanderen.

Naast maandelijkse matching activiteiten, detecteert BAN Flanders al 25 jaar trends in economisch Vlaanderen. Het is onze taak om die kennis en expertise aan onze leden en ondernemers van de toekomst over te brengen. Zo brachten we in maart 2023 onze 2de jaarlijkse OUTLOOK uit met een roadmap die 7 krachtlijnen beschrijft.

Eén van die trends zijn ‘Angels’ die de lead durven nemen. Het is geen evidentie, maar willen we die toekomstige ondernemers alle groeikansen blijven bieden, dan vraagt dit investeerders die instaan als spokes person en de daad bij het woord voegen om de groep geïnteresseerde angels tot investering te brengen. BAN Flanders ziet al jaren het concept van business angel syndicaten, die bij tijd en stond, een bijzondere omvang aannemen. Net dan is het belangrijk om die lead angel aan het werk te zetten.

Net zoals in elke succesvolle onderneming is er binnen een investeerdersgroep nood aan één of enkele personen die het proces ‘leiden’ en als spreekbuis dienen voor de ‘volgende’ business angels. Alles hangt er een beetje vanaf hoe actief iemand zijn rol als investeerder wil opnemen. De dealguide van BAN Flanders fungeert als neutrale begeleider en legt de gevoeligheden bloot om ze bespreekbaar te maken. Communicatie, neutraliteit en transparantie blijven in dat proces belangrijke sleutels tot succes.

Het concept van lead angels bij BAN Flanders is voor buitenstaanders nog niet zo bekend. En dat is ook niet moeilijk. Al die gevoelige en confidentiële materie mag de 4 gespreksmuren niet verlaten. Het investeringsspel zal een mysterie blijven voor al diegenen die niet eens van een kapitaalronde hebben kunnen proeven. Het is zo’n leerzaam proces. Voor ondernemers is het een uitdaging om via zo’n lead angel het bedrijf te professionaliseren. Ook nieuwe business angels kunnen zo hun eerste ervaringen opdoen en aan portfolio-uitbouw doen. En verrassend genoeg zijn het niet steeds de meest ervaren rotten in het investeringsvak die zich als lead melden. Binnen ons netwerk zien we zeer dynamische mensen die een groot hart hebben voor ondernemerschap. Dat doet ons plezier en dat zagen we ook terug tijdens onze laatste Business Angel Academy van BAN Flanders.

In Brussel brachten we een bijzondere set van keynotes en panelleden samen die allen vanuit een eigen insteek het thema van de dag benaderden: ‘Leading Angels To Success’. Een tweeledige betekenis vanwege BAN Flanders die met de jaarlijkse Academy tot doel heeft haar investeerders naar succes te brengen in het business angel landschap en hoe die angels daarop aansluitend via hun lead posities meer succesvolle deals kunnen realiseren.

Sandra Gobert van GUBERNA belichtte het belang van governance van bij de start en bij voorkeur zelfs al voor de oprichting van een onderneming. Een manier om een financiële participatie bij start-ups en scale-ups te verzekeren, is de opname van een bestuurdersrol. Zo houd je de vinger aan de pols en kan je coachen middels inbreng van kennis. Ook Monard Law die mee de Lead Angel Agreement boetseerde en Ingrid Hendrikx en Lieve André van Vanbreda Risk & Benefits over de bestuurdersverzekeringen gingen dieper in op hun topic.

In het panel werden de onderlinge relaties tussen ondernemers en investeerders uitvoerig besproken. Recente BAN-deals Crimibox, Sympl en Faresa Group kwamen als duo van founder en lead angel het woord voeren en deelden inzichten over hun samenwerking. Wat soms eerder een verstandshuwelijk op papier lijkt, is in praktijk vaak een positief samenspel van ondernemende mensen met een gedeelde visie. Tijdens de ondernemersbeurs was die gedeelde liefde voor het ondernemen nog meer voelbaar. En dat bevestigde voogdijminister Jo Brouns in zijn live speech ter plaatse.

link to the aftermovie:  https://youtu.be/wVtQ6DKbdi4

Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS