Bij BAN Flanders streven we ernaar om niet alleen kapitaal, maar ook waardevolle begeleiding en expertise te bieden aan ondernemers, investeerders en belanghebbende. We zijn verheugd om een artikel van Financus te delen dat diepgaand ingaat op onze rol en unieke positie binnen het Vlaamse investeringslandschap. Onderstaand artikel biedt een inzicht in hoe BAN Flanders fungeert als een brug tussen startups en business angels, de trends die het investeringslandschap bepalen, en de unieke waarde die ons netwerk biedt. Ontdek hoe we ondernemers en investeerders samenbrengen, en welke impact dit heeft op de toekomst van ondernemerschap in Vlaanderen.
Hoe BAN Flanders startups en business angels dichter bij elkaar brengt
In dit gesprek duikt Financus in de werking van BAN Flanders, de rol van business angels in het investeringslandschap, en hoe het netwerk inspeelt op trends zoals duurzaamheid en innovatie.
Wat doet BAN Flanders precies, en hoe functioneert het netwerk?
BAN Flanders is een non profit organisatie die een netwerk van business angels vormt en zo startups en scale-ups ondersteunt bij het aantrekken van financiering en strategische begeleiding. Ons netwerk organiseert een platform met online en offline matchmaking-evenementen waar ondernemers hun projecten presenteren aan investeerders die naast kapitaal ook ervaring, begeleiding en een waardevol netwerk bieden. Het netwerk biedt financiering tot ca. € 1.000.000, met aanvullende co-financiering via partners zoals PMV. In alle fasen van het project voorziet BAN Flanders vorming en begeleiding voor de ondernemers. Onze werking is sector agnostisch. Business angels krijgen op hun beurt via ons toegang tot zorgvuldig geselecteerde investeringsprojecten.
Hoe zou u het huidige investeringslandschap in Vlaanderen omschrijven? Welke trends en uitdagingen ziet u voor ondernemers en investeerders?
Het investeringslandschap in Vlaanderen biedt volop kansen, maar kent ook enkele uitdagingen. BAN Flanders speelt hier een sleutelrol door de kloof tussen ondernemers en investeerders te verkleinen, vooral in de vroegste fasen van groei. Er is bij ons een sterke focus op duurzaamheid en innovatie, en onze investeerders zoeken steeds meer naar maatschappelijk verantwoorde bedrijvsactiviteiten. De techsector, vooral ICT, AI, GreenTech en FinTech, trekt veel belangstelling, en BAN Flanders biedt business angels toegang tot veelbelovende startups in deze domeinen.
Welke rol spelen business angels binnen dit landschap, naast andere financiers zoals banken of venture capitalists?
Business angels spelen een unieke rol door startups in de vroege fasen met kapitaal te ondersteunen, wanneer banken en venture capitalists vaak terughoudender zijn. Ze bieden overigens niet alleen kapitaal, maar ook “wise” money, inclusief strategische begeleiding, expertise en toegang tot een waardevol netwerk. Waar banken conservatiever zijn en venture capitalists later instappen, kunnen business angels vroeg, snel en flexibel handelen. Binnen BAN Flanders hechten we veel belang aan het “wise” aspect dat business angels horen te leveren. We bieden business angels dan ook opleidingen aan via de Wise Academy en Masterclasses via Funding.Academy, waardoor ze hun kennis verder kunnen versterken en beter kunnen bijdragen aan het succes van startups.
We spelen daarbij als organisatie zeker ook onze voortrekkersrol in de voorbereiding van onze investerende angels en de ondernemers op een duurzame toekomst. Wij staan als angel-netwerk eerst in de rij van (vaak) een aaneenschakeling van financieringsrondes. Door jonge ondernemingen van meet af aan te wijzen op het belang van ESG, bereiden we hen alvast voor op latere investeringen via VC’s en bankfinancieringen, waarbij duurzaamheidsrapportering een must zal zijn.
Waarom is er behoefte aan een netwerk zoals BAN Flanders? Welke unieke waarde biedt het aan ondernemers en investeerders?
BAN Flanders biedt aan ondernemers een duidelijk single point of address waar ze onder begeleide omstandigheden een geëngageerde community aan angels kunnen aanspreken. Voor investeerders zorgt BAN Flanders voor toegang tot een zorgvuldig geselecteerde dealflow van veelbelovende startups, waardoor investeerders slimme investeringen kunnen doen. Het netwerk biedt niet alleen financiering, maar ook waardevolle strategische begeleiding en een uitgebreid netwerk, wat zowel ondernemers als investeerders ten goede komt. Met 27 jaar ervaring en meer dan 100 miljoen euro gefinancierd in zo’n 520 bedrijven, heeft BAN Flanders bewezen een cruciale speler in het ecosysteem van startups en scale-ups te zijn.
Waarom is mentoring, naast financiële ondersteuning, zo belangrijk voor startende ondernemers?
Mentoring is essentieel voor startende ondernemers, omdat het hen niet alleen helpt met strategische beslissingen, maar ook met het navigeren door de uitdagingen van het ondernemerschap. Naast financiële steun biedt een business angel, die vanuit zijn financiële investering natuurlijk echt tot succes toegewijd is, ervaring, inzichten en een breed netwerk. Dit helpt ondernemers om weloverwogen keuzes te maken en valkuilen te vermijden. Mentors ondersteunen ook bij het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, het opschalen van bedrijven en het bouwen van sterke teams. Via ons strategisch partnership met Ambits bieden we zo bijvoorbeeld extra ondersteuning aan ons netwerk, waardoor door BAN Flanders gefinancierde bedrijven kunnen profiteren van hun diensten.
Welke ondernemers kunnen zich aanmelden bij BAN Flanders, en zijn er specifieke criteria?
Ondernemers in de start- of scale-upfase die op zoek zijn naar financiering kunnen zich aanmelden bij BAN Flanders. We sluiten (behalve horeca en kleinhandel) geen sectoren uit. De focus ligt op innovatieve bedrijven met groeipotentieel en een schaalbaar businessmodel. Ondernemers moeten een duidelijk plan hebben en bereid zijn om samen te werken met business angels. Via een vrijblijvend intakegesprek met één van onze 4 regionale coördinatoren, worden de mogelijkheden en verdere stappen in kaart gebracht en persoonlijk begeleid.
Hoe zorgt BAN Flanders ervoor dat business angels en ondernemers succesvol worden gematcht?
Bij BAN Flanders presenteren ondernemers hun projecten tijdens live en online matchmaking events of via het online Dealum platform, waar business angels de pitches en dossiergegevens kunnen bekijken. Business angels kiezen zelf welke bedrijven zij interessant vinden op basis van hun investeringsprofiel en expertise. Deze aanpak vergroot de kans op succesvolle samenwerkingen. BAN Flanders ondersteunt dit proces zoals reeds vermeld met persoonlijke begeleiding van regionale coördinatoren, maar ook met onafhankelijke dealguides die de investeringsgesprekken begeleiden en de match optimaliseren.
Hoe ziet u de rol en impact van BAN Flanders in de komende jaren evolueren?
De rol van BAN Flanders zal de komende jaren verder groeien, aangezien de vraag naar financiering en strategische begeleiding voor startups blijft toenemen. Het netwerk zal zich blijven richten op het verbinden van ondernemers met business angels en versterken van samenwerkingen met andere financiers en partners. Daarbij willen we onze gedegen aanpak nog verder uitrollen in andere regio’s in België en het buitenland. Zo blijft het een essentiële schakel in het Vlaamse, maar ook steeds meer het Belgische ecosysteem voor ondernemerschap en innovatie.
Hoe BAN Flanders startups en business angels dichter bij elkaar brengt - FinancusBAN Flanders vormt een cruciale schakel in het Vlaamse ecosysteem door startups en scale-ups te verbinden met business angels die niet alleen kapitaal, maar ook begeleiding en expertise bieden. In dit gesprek duiken we in de werking van BAN Flanders, de rol van business angels in het investeringslandschap, en hoe het netwerk inspeelt op trends […] |