Dit stuk is een samenwerking tussen Bloovi Studio & Business Angels Netwerk Vlaanderen
In een periode van 4 jaar tijd – van eerste kapitaalsronde van 40K euro naar een tweede ronde van 100K euro en een PMV co-financiering van 205K tot 40 mio euro in 2021 – wist BAN-deal MobieTrain uit te groeien tot een internationale organisatie van +30 medewerkers, met een software development hub in Portugal en een zetel in Genk. Guy Van Neck, CEO van MobieTrain vond wise money bij business angels van BAN Vlaanderen. Het idee ontstond in 2015 en kon met funding ontwikkeld worden tot een effectief platform. Early believers heb je nodig!
Voor dat kapitaal zocht hij eerst in zijn omgeving (friends, family and fools) en toch besef je dat dit soort groei echt professionele knowhow vraagt. Bovendien is het een hele uitdaging om investeerders voor je te winnen als er nog niet veel bewezen hebt. Maar als je je verhaal kent en de ambitie is torenhoog, dan is alles mogelijk. In 2017 klopten ze aan bij BAN Vlaanderen. Op 6 maanden tijd was het dealguiding proces rond en werd er in de eerste ronde 40K euro opgehaald. Aanvullend met een bank- en co-financiering trokken ze het bedrag op tot 100K euro. En ze waren vertrokken voor een spetterende rit!
De voordelen bij BAN Vlaanderen
Kort samengevat was de meerwaarde van het wise money, vooral het stukje wisdom die hij van zijn business angels kreeg. Maar vooraleer je in die fase bent, moet er toch wel wat gewerkt worden aan je business- en financieel plan. Dat gebeurt uiteraard altijd in overleg met je regiocoördinator en is een absolute meerwaarde om goed voorbereid aan het dealguiding traject te kunnen beginnen. Een goede voorbereiding maakt je geloofwaardigheid als ondernemer groter. Een business angel zal veel sneller zijn of haar netwerk voor je openen wanneer de klik en de vertrouwensbasis er is.
In dit geval stond BAN Vlaanderen coördinator Bart Jorissen, het team van MobieTrain bij. Door als regiocoördinator zowel met de ondernemer als de business angel in contact te staan, weet hij wat er leeft tussen deze 2 partijen die met alle respect voor hun zakelijke wensen, toch wel met elkaar moeten aligneren. Zo lijkt het alsof een business angel en ondernemer niet overeenkomen en dat is absoluut niet waar, maar feit is dat een business angel toch heel wat risico neemt om die investering aan te gaan. Dat ze daar iets voor terug willen, is dan niet zo gek. Om beter te zeggen, heel normaal. Als je als ondernemer een miljoenendeal kan claimen zoals MobieTrain, dan denk je toch wel eens terug aan het traject wat je afgelegd hebt, en dat is niet niks.
Dé pitch
Toch wel de proef op de som bij BAN Vlaanderen: de 10′ pitch die business angels (de investeerders) nieuwsgierig (s)maken naar meer. Je kan meteen laten zien uit welk ondernemershout je gesneden bent en of je klaar bent voor een business angel investering. Het is belangrijk dat je die pitch toetst bij heel wat verschillende partijen. Zo heb je voor ieder publiek een andere pitch: een sales en investeerderspitch liggen mijlenver uit elkaar. Het ‘why, what, how’ hanteer je standaard als aanzet, maar voor een investeerder hoort daar toch zeker een financieel luik bij. Als dat nog niet helder is, dan wacht je beter even. Een goede voorbereiding is niet voor niets het halve werk. Het mag niet gedwongen overkomen. Naturel is het sleutelwoord en dat kan alleen als je je verhaal door en door kent. Bij CEO Guy Van Neck was dat zeker het geval en daar heeft MobieTrain absoluut de vruchten van weten te plukken. Maar dat kan alleen maar als je groeipad een duidelijke richting uitgaat.
Van ondernemer tot business angel
Na de pitch en wanneer er business angels interesse betonen in jouw investeringsdossier, kan het echte werk beginnen. De dealguide brengt de ondernemer(s) en business angels samen en begeleidt soms toch wel moeilijke gesprekken. Hij polst of de BA-interesse wel effectief een bijdrage kan leveren aan de groei van de onderneming. Een match moet er zijn langs beide kanten. Op ieder moment in die gesprekken kan zo’n traject bij BAN Vlaanderen afspringen. Daar moeten we attent op zijn. Binnenkomen bij BAN Vlaanderen is geen gegarandeerd kapitaalverhaal, maar alleszins worden er zaken blootgelegd die je helpen in het groeiproces naar een succesverhaal. Soms is tijdig afbreken dan zeker opportuun. Het enige wat je niet mag doen is stilstaan of opgeven. En hopelijk kan je dan net zoals Guy Van Neck teruggeven aan om ook anderen ondernemerskansen te bieden. Zelf heeft hij inmiddels ook al geïnvesteerd in een bedrijf. De stap van succesvolle ondernemer tot het ‘business angel’-schap is soms dichterbij dan je denkt.
Reginald Vossen, CEO van BAN Vlaanderen: Naast de begeleiding van onze medewerkers binnen BAN Vlaanderen, bieden we ook een hele reeks aan opleidingen via de WISE Academy. Ook dat is een deel van je voorbereiding. Wij raden iedere ondernemer én business angel aan om gebruik te maken van ons e-learning platform. Het kan een groot verschil maken in de snelheid van je investeringsronde omdat je meteen weet wat het vergt om successen te behalen. Ga meteen een kijkje nemen op ons WISE Academy platform. Mogelijk in de zomer, de gelegenheid bij uitstek.