Business Angels van BAN Vlaanderen stappen in gaming-groeier


HEET Gaming klaar om de esportwereld stormenderhand te veroveren! Twee leden-investeerders van het Business Angels Netwerk Vlaanderen stappen samen met een derde investeerder in de Belgische starter HEET Gaming BV. HEET Gaming is een professionele esportorganisatie. De business angels investeren samen 200K EURO en zullen met raad en daad op het vlak van marketing, legal en finance de jonge onderneming helpen haar ambities waar te maken.

HEET Gaming wil de Belgische esportwereld professionaliseren en biedt daarom een complete dienstverlening voor teams. Het leidt onder meer spelers op, biedt advies en coaching en verzorgt deelname aan toernooien. De overeenkomst illustreert perfect hoe BAN Vlaanderen zijn steentje kan bijdragen aan de groei van compleet nieuwe en niet evidente sectoren. 

HEET Gaming-oprichter Tim Buysse maakte naam als professioneel gamer. Na zijn internationale carrière had hij nieuwe ambities in de esport: “Ik wilde in België een organisatie oprichten die omkadering en ondersteuning zou bieden op het niveau van internationale teams. Einde 2020 kon ik samen met een vennoot van start gaan, gamers en teams een pro-contract aanbieden en hen ondersteunen om op internationaal niveau toernooien te winnen.”

Co-oprichter Gilles De Moor voegt toe: “Tim benaderde me in december 2020 en vroeg of ik geïnteresseerd was in het ontwikkelen van een ‘tier one’ esportorganisatie. Ik wist weinig van gamen, maar wilde graag meer leren over de industrie, omdat het mijn ambitie is om morgen meer te weten dan vandaag. Toen ik de pitch van Tim hoorde, zelfs in een koud constructiegebouw vanaf zijn computer, zag ik het potentieel voor HEET. Tim's boeiende passie voor esports en mijn ondernemersmentaliteit maakten ons allebei zeer gemotiveerd. Ik ondersteunde meteen zijn idee, zelfs nog vooraleer we onze visie volledig hadden ontwikkeld, maar soms krijg je dat onderbuikgevoel en dan moet je ermee aan de slag. Tim en ik kijken uit naar de verdere expansie van HEET. We zijn enthousiast om nieuwe teamleden en investeerders te verwelkomen die klaar zijn voor #FeeltheHEET.”

Eind 2021 ging Tim Buysse op zoek naar kapitaal om de sprong naar een professionele organisatie te financieren: “We hebben met tal van kandidaten gesproken, maar er was geen klik. Tot we in contact kwamen met BAN Vlaanderen en we op aanraden van de projectbegeleider gingen pitchen. Dit voelde meteen goed; we werden uitstekend begeleid en hebben massa's waardevolle kennis en inzichten over ondernemen opgestoken.” 

Bij BAN Vlaanderen voelde het meteen goed! We werden uitstekend begeleid en hebben massa's waardevolle kennis en inzichten over ondernemen opgestoken.

Tim Buysse, Co-founder HEET Gaming


Er waren onmiddellijk geïnteresseerden die wilden instappen; Stefan Otte en Walter Luyten besloten aan boord te komen, samen met Mario Haneca, die reeds voordien instapte via het persoonlijke netwerk van Tim. Ze brengen elk 100K EURO kapitaal in.

Stefan Otte is marketingspecialist en zal een actieve marketingrol opnemen in HEET en de marketingafdeling aansturen. Zijn kennis en ervaring als ondernemer zijn erg belangrijk voor alle operationele en financiële beslissingen. Walter Luyten speelt een ondersteunende rol: hij houdt zich bezig met juridische en administratieve zaken en zorgt ervoor dat het management de zin en verwachtingen van beslissingen dieper overdenken. Mario Haneca tenslotte kan via zijn achtergrond als coach een belangrijke bijdrage leveren aan de HEET-dienstverlening, en geeft bijkomend ook financieel en investeringsadvies. 

“Mijn investering in HEET is een van de snelste beslissingen die ik als business angel ooit heb genomen. Tim's zakelijke pitch aan BAN Vlaanderen maakte me duidelijk dat de oprichters van HEET weten waar ze het over hebben, graag willen winnen en de juiste waarden voor ogen hebben. Ik ben ervan overtuigd dat HEET zeer snel zal evolueren en de lat voor de hele esports business voortaan hoger zal leggen,” zegt investeerder Stefan Otte.

Mijn investering in HEET is een van de snelste beslissingen die ik als business angel ooit heb genomen. De lat voor de hele esports business zal door HEET voortaan hoger liggen.

Stefan Otte, business angel BAN Vlaanderen


Een opvallend aspect van de overeenkomst is dat de investeerders niet per se voeling hebben met de esportwereld. Tim Buysse: “Wij zochten competentie en netwerk op het vlak van ondernemen. En dat hebben we dankzij de angels van BAN Vlaanderen ook gevonden. De investeerders zijn in de eerste plaats ondernemers die betrokken zijn en die actief meewerken aan onze toekomst. Samen met de adviseurs van BAN Vlaanderen laten ze ons nadenken over ondernemen. En ze geven een andere kijk op strategische stappen. Een jaar terug zou ik beslissingen genomen hebben die allicht niet in het belang van het bedrijf waren,” aldus Buysse.

HEET Gaming ambieert een vooraanstaande internationale organisatie te worden. “Ik ben professioneel gamer geworden omdat ik de beste wilde zijn. Net zo wil ik esport in België op internationaal niveau tillen. Daartoe moeten we talent scouten en ontwikkelen. In Scandinavië en Azië zijn pro carrières intussen normaal, daar werken de overheden ook actief mee om talent te ontwikkelen. In onze contreien is het nog grotendeels onontgonnen terrein. Daarom beginnen wij bij de wortels: we gaan op zoek naar jong talent, coachen en geven ook advies aan ouders,' vertelt Buysse.

Team Captain Alexandre Pianaro legt vooral de nadruk op de gelijklopende ambitie. “Ik werk met HEET omdat we een gemeenschappelijk doel hebben: samen ons hoogste potentieel te bereiken als een Counter Strike: Global Offensive (cs:go)-team en als organisatie, samen te leren hoe een team te professionaliseren en zo open mogelijk te staan ​​voor discussie om nieuwe hoogten te bereiken. Wat ik zo leuk vind aan HEET, is dat iedereen die bij het proces betrokken is, echt zijn best doet om mijn team te laten slagen, naar feedback te luisteren, eerlijke meningen te geven of alles op alles te zetten om de beste omgeving te creëren voor het team.”

Uiteraard hoort bij zulke grootse ambities ook een zicht op de toekomst van kapitaal en investeringen. De kapitaalverhoging vandaag is slechts een eerste fase, in een volgende stap wil HEET 300K euro cofinanciering ophalen – ook weer dankzij bemiddeling van BAN Vlaanderen, om vervolgens samen naar een verder financieringsaanvulling van 500K EURO toe te werken. In de esportwereld zijn evenwel veel hogere kapitaalrondes gebruikelijk. Het is niet ongewoon om de orde van grootte tot 50 MIO EURO op te halen. Daarvoor kijkt de onderneming op termijn naar Series A Financing. 

“Wanneer je investeert in een startup is vertrouwen en een emotionele klik met de founder cruciaal,” zegt investeerder-coach Mario Haneca. “Reeds van bij het eerste gesprek voelde ik bij Tim de mix van winnaarsmentaliteit, doorzettingsvermogen maar vooral nederigheid en openheid om van anderen te leren, en dit sprak me heel erg aan. Daarnaast staat de esports markt in West-Europa aan de vooravond van een exponentiële inhaalbeweging tov de U.S. en Azië, dus we willen deze trein niet missen. Bovendien kunnen we met onze expertise en coaching van MindTransformers, zowel de performantie maar ook de mentale gezondheid van de HEET-spelers naar een volgend niveau brengen. Op dat niveau maakt elk half percent het verschil uit tussen winnen en verliezen.”

Tim Buysse: “HEET slaagde erin om zonder inkomsten van sponsors op een jaar tijd een community uit te bouwen van 5000 volgers. Ik ben zeer trots op wat we met HEET Gaming al bereikt hebben; het was altijd mijn doel om een internationale organisatie vanuit België op te richten omdat ik echt voel dat we dit nog missen hier. Er is zoveel talent in België dat hier dan ook zal van kunnen profiteren als we het op de juiste manier aanpakken. Ik ben ook zeer blij dat ik er deze keer niet alleen voor sta, en hulp en ondersteuning krijg op de vlakken waar ik minder kennis van heb, want buiten een zeer leuk project is dit ook een bedrijf dat gerund moet worden.”

BAN Vlaanderen closed al geruime jaren deals in sectoren als digitalisering, Artificial Intelligence (AI), Virtual Reality (VR), energie, innovatie en gaming. Sectoren die vooral op het toekomstige economische weefsel inspelen.

Reginald Vossen, CEO BAN Vlaanderen


Voor Reginald Vossen, algemeen directeur BAN Vlaanderen bewijst dit project opnieuw dat de leden business angels volop bereid zijn te investeren in nieuwe sectoren. “Digitalisering, Artificial Intelligence (AI), Virtual Reality (VR), energie, innovatie en gaming, zijn enkele voorbeelden van sectoren die vooral op het toekomstige economische weefsel inspelen. BAN Vlaanderen heeft al een aantal jaren geruime aandacht voor deze domeinen, hetgeen zich ook vertaalt in flink wat deals. Wij staan dus klaar om jonge starters als HEET Gaming verder te begeleiden naar groei en succes,” vertelt Vossen. 

Verschenen in de pers

FD MAGAZINE 01062022
FD MAGAZINE 01062022

I-TEL 02062022
I-TEL 02062022

Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS