Governance van start-ups en scale-ups: flou maar onmisbaar!


Governance heeft vele facetten. Daarom is het niet eenvoudig een eenduidige definitie te geven van deugdelijk bestuur. Wij citeren vaak de definitie van de beroemde Zuid-Afrikaanse bedrijfsjurist Mervyn King. Als een van de vaders van de moderne ‘corporate governance’ omschreef hij het bestuur als volgt:  "the exercise of ethical and effective leadership by the governing body towards the achievement of the following governance outcomes: ethical culture, good performance, effective control and legitimacy".

In een onderneming die een zekere maturiteit bereikt heeft zijn er hoofdzakelijk drie bestuursorganen: de algemene vergadering van aandeelhouders, de raad van bestuur en het directiecomité. Samen worden zij de ‘governance ‘tripod’ of driehoek genoemd. 

Voor GUBERNA gaat het bij goed bestuur om het vinden van het juiste evenwicht tussen deze drie vennootschapsorganen in het belang van de onderneming, waarbij ook rekening gehouden wordt met de belangen van de stakeholders of belanghebbenden. De belangrijkste ingrediënten hiervoor zijn duurzame waardecreatie op lange termijn, verantwoording en transparantie.

... in een start-up of scale-up?

Governance is vanaf het begin van het ondernemingsproject essentieel voor een succesvolle toekomstige ontwikkeling. Je mag dat niet verwaarlozen. 

Nadenken over het toekomstige bestuur van je onderneming, over de afspraken tussen de betrokkenen, over de keuze van de mensen die de oprichter(s) zullen omringen: dat is allemaal essentieel voor de duurzaamheid van je onderneming.

Als je in je start-up een raad van bestuur of een raad van advies installeert kun je:

  • gerust zijn dat het bedrijf behoorlijk wordt gemonitord en dat de beginselen en mechanismen van goed beheer worden toegepast (financiën, strategie, HR, ...)
  • gemakkelijker fondsen werven om je project te financieren. Investeerders hechten namelijk veel belang aan de toepassing van de regels van goed bestuur.
  • mogelijke conflicten beheersen of vermijden door adequate communicatie. Adviseren, reflecteren en goed toezicht houden behoren allemaal tot de taken van een raad van bestuur.

Of zoals Henri Jacobs (managing director bij Forcit) het aangeeft: "Bij de start-up fase heeft de ‘board’ een meer gidsende rol, waarbij de bestuursleden helpen om de strategie te bepalen en het netwerk uit te breiden."

GUBERNA, groeipartner BAN Flanders

GUBERNA draagt bij aan de groeigids van BAN Flanders
GUBERNA event in EY Wavespace op 19/10/2022 - registreren maar!
GUBERNA event in EY Wavespace op 19/10/2022 - registreren maar!

Alles weten over corporate governance? Ben je een startende ondernemer en wens je ervaren bestuurders te ontmoeten om kennis en ervaringen uit te wisselen ? Schrijf je dan snel in op het exclusief evenement dat GUBERNA organiseert in de EY Wavespace op 19 oktober via deze link How can good governance accelerate your start-up & scale-up | GUBERNA .

Het wordt een boeiende avond met getuigenissen van start-ups/scale-ups (waaronder InOpSys, I-Care en iFLUX), deskundig advies van governance experts en unieke netwerkmomenten.

Contacteer Catherine Delanghe, uw aanspreekpunt voor al uw vragen!

Meest Recente Posts

Hoe kunnen wij u helpen?

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u graag kennis met ons maken? Graag! Neem gerust contact met ons op, zodat we op zoek kunnen naar een samenwerking. We kijken er alvast naar uit.

CONTACTEER ONS